267 12 Lodenice

Jak na bazén s křišťálovou vodou po dlouhé zimě?

Každý sní během parného léta o vlastním bazénu, ve kterém by se mohl ochladit a užít si slunné dny. Aby bylo koupání vždy zcela bezpečné, je třeba dbát na pravidelnou údržbu a nenechat vodu například hnít. Důležité je ale ani to nepřehánět s chemickými přípravky, které mají pomoci proti nežádoucím organismům.

Bazénu je proto vhodné pořádně se věnovat hned na začátku sezóny. Po dlouhé zimě, kdy byl venkovní bazén zakrytý, je nejprve vhodné důkladně bazén omýt a zbavit všech nečistot, zbytků trávy, větví, mrtvého hmyzu a dalších věcí, které by ve vodě neměly co dělat. Kromě stěn bazénu je vhodné zaměřit se také na filtry, skimmery i čerpadla. Vhodné je také proprat filtrační písek.

Zahradník

Následně přijde řada na samotné napouštění bazénu, čím kvalitnější zdroj vody zvolíte, tím méně problémů byste měli mít s následnou úpravou vody. Ve vodě ze studny či z povrchového zdroje se mohou vyskytovat minerály a nečistoty v mnohem větší míře, než je tomu například u vody z vodovodního řádu nebo dovezené vody z úpravny.

Po napuštění bazénu nastává čas zkontrolovat a srovnat hodnotu pH, která určuje, zda je voda zásaditá nebo kyselá. Doporučuje se udržovat hodnotu pH v rozmezí mezi 7,0 a 7,4. Při jiných hodnotách může docházet k zakalování vody či například nadměrnému rezavění kovových částí. Stejně jako hodnotu pH je také vhodné sledovat a upravovat hodnotu alkality vody. Celková alkalita představuje souhrn látek rozpuštěných ve vodě, které zabraňují náhlým změnám pH. Jednou z dalších věcí, na které je vhodné se zaměřit při měření, je tvrdost vody.

image
Ne vždy se ale vše povede na jedničku

V případě, že jsou všechny hodnoty v normálu, se přistupuje k další úpravě vody, kterou je její dezinfekce. Ta bývá zpravidla chlorová, někteří majitelé bazénů ale dávají přednost bezchlorové dezinfekci, která je vhodnější například pro ty, kteří jsou na chlor citliví.

Pro to, abychom se dočkali průzračné vody a mohli si užívat každodenní koupání, je nutná pravidelná údržba a měření všech důležitých hodnot. Při udržení správných hodnot, mechanickém čistění bazénu a pravidelné údržbě filtrů se můžeme těšit na křišťálovou vodu po celý rok.

Ne vždy se ale vše povede na jedničku, může tak dojít k zabarvení vody. Při řešení problémů se špinavou vodou je vhodné postupovat stejně jako při odzimování bazénu. Nejprve je nutné odstranit nečistoty ze stěn a dna bazénu, následně se přistupuje ke kontrole pH a dalších hodnot. Samozřejmostí je kontrola filtrů a proprání filtračního písku.