267 12 Lodenice

Zahrada plná života

Zahrada není jen o kvetoucích květinách, stromech či přírodních jezírkách. S kvalitní zahradou se musíme připravit také na přistěhování celé řady živočichů, proti kterým není vždy vhodné bojovat, naopak nám pomohou s redukcí těch nežádoucích.

Pokud se chcete vyhnout dlouhému boji se slimáky, mšicemi či například housenkami, je vhodné do zahrady nalákat predátory, kteří s nežádoucí populací na naší zahradě snadno zatočí. Nejprve je nutné nabídnout jim vhodný úkryt.

Zahradník

Pro ježky, kteří zatočí se slimáky, stačí na zahradě vytvořit úkryt z klestí a spadaného listí, ještěrkám postačí hromada kamenů, na které bude svítit slunce. Je třeba nezapomínat na hmyzí pomocníky, například slunéčka ráda hodují na mšicích, k jejich nastěhování je vhodné postavit hmyzí hotel.

image
Ne všechen hmyz bude nutně užitečný

Ne všechen hmyz bude nutně užitečný, máloco ale rozjasní zahradu jako desítky poletujících motýlů či neobvyklých dlouhozobek svízelových, které mají mnozí za kolibříky. Takový druh hmyzu přiláká takzvaný motýlí keř, kterému se také říka komule Davidova. Ta kromě toho, že na zahradu láká motýly, tak také nádherně kvete a voní.

Mnoho lidí má problémy s tím, že na jejich zahradu žádní užiteční živočichové nezavítají. Problém může být v nadměrném využívání chemických postřiků. Ty sice například ochrání zahradu před nežádoucím plevelem, naopak mohou ale vyhnat užitečné živočichy, kteří by se normálně postarali o škůdce. Ti se ale bez přirozeného predátora mohou nekonečně množit.