267 12 Lodenice

Péče a pravidelná údržba trávníku

Trávník bývá často považován za vizitku zahradníka, předpokladem pro bohatý a hustý trávník je jeho pravidelná údržba. Travnatému koberci je třeba se věnovat od jara do podzimu, nejedná se jen o to, že trávník posekáte a dál už si ho nebudete všímat. Za dokonalým trávníkem se skrývá náročná péče.

Péče o trávník začíná hned, jakmile zmizí sníh a rozmrzne půda. Po dlouhé zimě je třeba travnatý koberec připravit na jaro, abyste se pak mohli kochat hustým trávníkem po celý rok. Nejprve je nutné shrabat listí a větve a odstranit kameny.

Zahradník

Jakmile má trávník dostatečnou výšku, je třeba ho po zimě posekat. Poškozená místa je třeba vyrovnat a dosít. Také je nutné odstranit mech. Právě tvorba mechu napovídá, že je potřeba trávník také zavápnit. Nakonec přichází čas na pohnojení.

Jakmile se trávník vzpamatuje, je čas na důkladnější zásah v podobě vertikutace, kdy se trávník zbaví zbytků odumřelých stébel, mechů a hub. Vytvoří se tak prostor pro nová a silná trávová stébla.

Další sečení připadá na chvíli, kdy má trávník kolem 10 centimetrů. Pro bohatý trávník je pravidelné sečení velmi důležité, je třeba ale dbát na okolnosti. Trávník by zejména v suchém období neměl být posekán na co nejnižší délku. Při dlouhotrvajícím suchu totiž může trávník začít vysychat. Na vlhčích místech se naopak bude snadněji chytat mech.

Obecně platí, že zejména v létě a při dlouhotrvajícím suchu je vhodnější nechat trávník delší, aby lépe držel vlhkost. V případě deštivého počasí je naopak vhodné sekat trávník častěji.

Zejména v létě je také potřeba dbát na pravidelnou závlahu. To ale neznamená, že byste měli trávník každý den úplně promáčet. I v tomto případě platí, že je potřeba závlahu správně dávkovat. Vhodné je zalévat rovnoměrně celou plochu dostatečným množstvím vody. Pokud trávník budete zalévat často a málo, velká část vody se odpaří. Právě kvůli odpařování je vhodné trávník zalévat ráno nebo večer. Je také vhodné vyhnout se zalévání, když svítí na travnatou plochu slunce, může totiž dojít k popálení stébel.

image
Každý trávník se chová trochu jinak

Na podzim pak přichází na řadu zazimování trávníku, bez správné přípravy na zimu se totiž na jaře dočkáme jen očí pro pláč. Trávník je potřeba před zimou naposledy posekat, pažit by měl mít kolem pěti centimetrů, a zbavit spadaného listí a jehličí, pod kterým se jinak může během dlouhé zimy udělat plíseň. Na řadu opět přichází vertikutace, dosetí a hnojení, až pak je trávník připraven na sníh a zimu.

Každý trávník se chová trochu jinak, nedá se tak připravit konkrétní návod, kdy a jak se mu věnovat. Pokud mu ale věnujete dostatečnou péči, odmění se všem pěstitelům dokonalým kobercem, kam se nebudete bát vstoupit bosou nohou.